Auto importeren uit Duitsland: Een gids voor kopers

Het importeren van een auto uit Duitsland is een populaire keuze onder Nederlandse autokopers. Duitsland staat bekend om zijn goed onderhouden auto’s, uitgebreide aanbod en vaak gunstigere prijzen. Hoewel het proces wat ingewikkeld kan lijken, kan het met de juiste voorbereiding en kennis soepel verlopen. Dit artikel biedt een gedetailleerde gids over hoe je succesvol een auto uit Duitsland kunt importeren.

Voordelen van een auto importeren uit Duitsland

Groter aanbod en betere prijzen

Duitsland heeft een enorm aanbod aan auto’s, zowel nieuwe als gebruikte. Dit betekent dat je meer keuze hebt en vaak een betere deal kunt vinden dan op de Nederlandse markt. Bovendien zijn de prijzen voor dezelfde modellen in Duitsland vaak lager, waardoor je mogelijk kunt besparen.

Hoogwaardige kwaliteit

Duitse autobezitters staan bekend om hun zorgvuldige onderhoud van hun voertuigen. Veel Duitse auto’s worden geleverd met een gedetailleerde onderhoudsgeschiedenis, wat de betrouwbaarheid van de aankoop verhoogt. Daarnaast zijn Duitse wegen van hoge kwaliteit, wat bijdraagt aan minder slijtage van de auto’s.

Specifieke modellen en uitvoeringen

Sommige autoliefhebbers zoeken naar specifieke modellen of uitvoeringen die moeilijk te vinden zijn in Nederland. Duitsland biedt vaak een breder scala aan varianten, inclusief modellen met unieke uitrustingen en accessoires.

Het importproces

Auto selecteren

Begin met het zoeken naar de gewenste auto op Duitse websites zoals Mobile.de en Autoscout24.de. Let op de specificaties, kilometerstand, onderhoudsgeschiedenis en de prijs. Neem contact op met de verkoper voor meer informatie en om een bezichtiging of proefrit te regelen.

Controle en inspectie

Het is belangrijk om de auto grondig te inspecteren voordat je een beslissing neemt. Controleer de onderhoudsdocumentatie en laat de auto bij voorkeur inspecteren door een onafhankelijke expert. Dit helpt om verborgen gebreken te ontdekken en verzekert je van de staat van de auto.

Koopovereenkomst en betaling

Zodra je hebt besloten welke auto je wilt kopen, sluit je een koopovereenkomst met de verkoper. Zorg ervoor dat alle details duidelijk zijn vastgelegd in de overeenkomst. De betaling kan via een bankoverschrijving worden gedaan, wat de meest gebruikelijke en veilige methode is.

Aanbevolen: Auto importeren uit Duitsland – Easy Import

Transport naar Nederland

Zelf rijden of transportservice

Je hebt twee opties om de auto naar Nederland te krijgen: zelf rijden of een transportservice inhuren. Als je ervoor kiest om zelf te rijden, heb je een tijdelijk Duits kenteken en verzekering nodig. Deze kun je aanvragen bij een lokale autoriteit in Duitsland. Een transportservice is vaak duurder, maar het bespaart je de administratieve rompslomp en mogelijke risico’s.

Douane en belasting

Bij aankomst in Nederland moet de auto door de douane worden ingeklaard. Je vult het formulier ‘Aangifte ten invoer van een voertuig’ in en betaalt de verschuldigde belasting. Dit omvat de BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen), die afhankelijk is van de CO2-uitstoot en de catalogusprijs van de auto.

Registratie en keuring

RDW-keuring

De auto moet worden gekeurd door de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) voordat deze op de Nederlandse wegen mag rijden. Maak een afspraak voor een keuring bij een RDW-keuringsstation. Tijdens deze keuring wordt de auto gecontroleerd op technische staat en wordt er een identificatie van het voertuig uitgevoerd.

Kenteken en verzekering

Na een succesvolle keuring ontvang je een Nederlands kentekenbewijs. Met dit kenteken kun je de kentekenplaten laten maken. Vergeet niet om een autoverzekering af te sluiten voordat je de weg op gaat. Zonder verzekering mag je niet rijden.

Eindstappen en tips

APK-keuring

Afhankelijk van de leeftijd en staat van de auto kan het nodig zijn om een APK (Algemene Periodieke Keuring) uit te laten voeren. Deze keuring is verplicht en zorgt ervoor dat de auto voldoet aan de Nederlandse veiligheidseisen.

Registratie in het kentekenregister

Zorg ervoor dat je de auto registreert in het Nederlandse kentekenregister. Dit kan eenvoudig online of via de RDW. Hiermee zorg je ervoor dat alle papieren en administratieve zaken correct zijn afgehandeld.

Onderhoud en service

Het is verstandig om na de import een volledige servicebeurt uit te laten voeren bij een erkende garage. Dit zorgt ervoor dat de auto in optimale conditie blijft en eventuele verborgen gebreken tijdig worden opgespoord.

Het plezier van je nieuwe auto

Het importeren van een auto uit Duitsland kan aanvankelijk uitdagend lijken, maar met de juiste stappen en zorgvuldige voorbereiding kun je een prachtige auto tegen een scherpe prijs bemachtigen. Geniet van de voordelen van je nieuwe voertuig en wees trots op je slimme aankoop.

Scroll to Top